Es strādāju par kasieri lielveikalā. Katru dienu – smaids, skeneris, čeks, smaids. Astoņas stundas uz kājām, alga tāda, ka mēneša beigās skaita katru centu. Aprīlis bija slikts. Sadārdzījās degviela, mans vecais opelis sāka ēst eļļu, un vēl dators nolēma nomirt pavisam. Jauna datora nebija naudas, bet veco salabot arī maksāja simtu.
Sēdēju vakarā, skatījos sludinājumus un domāju – kā es tiku līdz šim? Trīsdesmit astoņi gadi, nekas nav uzkrāts, un pat datoru nevaru atļauties. Un tad es pamanīju, ka manā e-pastā ir desmitiem nelasītu vēstuļu. Sāku dzēst miskasti. Reklāmas, piedāvājumi, atlaides. Bet viena vēstule piesaistīja manu uzmanību – tā bija nosūtīta pirms trim mēnešiem, un tās virsrakstā bija vārds, ko atcerējos no kolēģu stāstiem.
Es atvēru to. Tur bija aprakstīti vairāki kodi. Nevis viens, bet vairāki. Dažādi – dažiem bija termiņš, citiem nebija. Es jau gribēju dzēst, bet tad nodomāju – kāpēc gan nepārbaudīt? Dators jau tā ir beigts, ko es zaudēju?
Es atradu vietni, ierakstīju adresi un reģistrējos. Sistēma prasīja kodu. Es ievadīju pirmo no tiem – nederēja. Otro – arī nē. Trešais – pēkšņi nostrādāja. Ekrānā parādījās zaļš uzraksts: “Bonuss aktivizēts”. Tie bija vavada promo codes – vairāki, un vismaz viens vēl bija dzīvs pēc trim mēnešiem. Es pasmaidīju. Kaut kas tomēr.
Es ieliku savus pēdējos trīsdesmit eiro. Bonuss pieskaitīja vēl divdesmit. Kopā piecdesmit. Sāku ar spēli, kurā bija kovboji un zelts. Vienkārša, bez liekiem zvaniņiem. Pirmais grieziens – nekas. Otrais – divi. Trešais – nekas. Es jau sāku just to pazīstamo vilšanos. Bet tad es pārslēdzos uz citu spēli – tādu ar pūķiem un uguni. Tur bija bonusa līmeņi, kas man patika.
Desmit griezieni – nekā. Divdesmit – trīs eiro. Trīsdesmit – tukšs. Es gribēju beigt, bet kaut kas teica – vēl piecus. Un ceturtajā no tiem pieciem ieslēdzās bonuss. Trīs uguns olas pēc kārtas. Ekrāns uzsprāga ar gaismām. Es sēdēju un skatītos, kā skaitītājs aug. Desmit, četrdesmit, astoņdesmit, simts četrdesmit.
Kad beidzās, man bija simts sešdesmit eiro. No trīsdesmit sākotnējiem. Un no koda, kuram vajadzēja būt sen beigtam.
Es neapstājos. Es zināju, ka tas ir stulbi. Bet es paņēmu simtu ārā, bet sešdesmit atstāju. Un turpināju ar citu spēli – klusāku, mierīgāku. Tādu ar dārzu un ziediem. Un tur atkal – bonuss. Šoreiz mazāks, bet jauks – četrdesmit eiro. Kopā man bija tieši divi simti.
Es izņēmu visu. Visu līdz pēdējam centam. Nākamajā dienā es aizgāju uz datoru remontu. Samaksāju simtu, un vecais dators sāka strādāt kā jauns. Vēl četrdesmit eiro nopirku degvielu mēnesim. Pārējos – ieliku krājkasītē. Pirmo reizi pēc gadiem.
Sēžot pie tā paša datora, kas tikko tika salabots, es atvēru to pašu e-pastu. Paskatījos uz pārējiem kodiem. Daži vēl bija neizmantoti. Bet es tos neaiztiku. Es sapratu, ka veiksme nav bezgalīga. Tā atnāk, kad to vismazāk gaidi, un aiziet, kad sāc to uzskatīt par pašsaprotamu.
Es neesmu kļuvis par profesionālu spēlētāju. Es joprojām strādāju par kasieri, joprojām pieceļos agri, joprojām smaidu klientiem. Bet man ir stāsts. Un man ir dators, kas strādā. Un es zinu, ka dažreiz vavada promo codes ir tieši tas, kas vajadzīgs – nevis lai kļūtu bagāts, bet lai izkļūtu no bedres. Tikai nedaudz. Tikai līdz nākamajai algai.
Nākamajā dienā darbā kolēģe jautāja: “Kāpēc tu šodien smaidi vairāk nekā parasti?” Es paraustīju plecus. “Tāpēc, ka man beidzot ir strādājošs dators.” Viņa nesaprata. Man vienalga. Dažas uzvaras ir tikai tavas. Un tev nav jāskaidro, kā tu tās dabūji. Vienkārši jāpriecājas. Un es priecājos.